У Житомирі вчитель створює музичні інструменти з металу та шкіри

11.06.2020

  Житомирянин Велеслав Постернак – вчитель англійської мови за фахом – за п’ять років створив близько 200 музичних інструментів із металу та шкіри. Нестандартні інструменти виготовляє разом з друзями.

   Велеслав Постернак каже, що попрацювавши п’ять років вчителем, зрозумів, що на цій посаді не реалізовує себе, тому почав працювати з металом, примушуючи його звучати, пише news.dks.com.ua.

  “Постійно виготовляю інструменти – ідіофони різних моделей і видів; ханги, глюкафони і трубчаті ідіофони – їх я називаю “казкофонами”. Трубчатий ідіофон виготовлений з трубок, налаштування класичне – 440 Гц. Цю частоту вважають цілющою для людини. Також є прототип чаші – одного з найдревніших інструментів, який має назву “Чаша, що звучить”. Вона виготовлена зі звичайного металу, звукові вібрації у ній йдуть від тертя”, – каже Велеслав Постернак.

Велеслав Постернак: “Варган відтворює звуки природи. Цей інструмент поширений в цілому світі, у різних народів він називається по-різному. Загалом, є більше 100 різних назв. Хомус – це в Якутії, кобиз – в Казахстані, варган – російська назва, дримба – українська назва”.

 Владислав Борецький, друг Велеслава: “Ми і самі граємо на цих інструментах. Навчитися грати на них нескладно. Головне – мати смак і хист до музики”.

Є зі шкіри. Найдревніший інструмент – бубон або рамочний барабан. Наші предки робили такі бубни з давніх-давен. Є така легенда, що це перший інструмент, який винайшла людина. З його допомогою вона хотіла відтворити перші звуки, які чула. Це звук биття серця матері“, – розповів Велеслав Постернак.

Антоніна Тугас

Читайте також: У Житомирі майстер виконує унікальні витончені роботи на фруктових кісточках

newday.org.ua