У лікарнях Житомирщини – перебої з поставками кисню для хворих на коронавірус

22.10.2021

У лікарнях Житомирщини спостерігаються перебої з поставками, та, як наслідок, нестача кисню для хворих на коронавірусну інфекцію. Про це Суспільному розповів генеральний директор Житомирської опорної лікарні Тарас Собко.

За його словами, заправки двох кріоциліндрів у Житомирській опорній лікарні, колишній районній, чекали кілька днів. Станом на ранок 22 жовтня залишилося три повних балони з киснем на всю лікарню. За останній час лікувальний заклад отримав два листи від компанії-постачальника кисню з повідомленням про можливі перебої у поставках.

“Ми мали запас кисню на два – три дні, – каже Тарас Собко. – Сьогодні (22 жовтня – ред.) працюємо буквально з коліс, залишилося три балони з киснем, зараз іде машина, яка має заправити рідкий кисень. О 12:00 годині ночі ми заправили 12 балонів, тому що вони мали привезти зріджений кисень, але вони його не привезли і тому довелося їхати за газоподібним киснем”.

Після того, як лікарня почала приймати хворих на COVID-19, споживання кисню збільшилося у кілька десятків разів. Лікувальний заклад має власну кисневу станцію, яка може забезпечити 20 пацієнтів, два кріоциліндри та балонну установку.

Михайло обслуговує балонну установку лікарні. Чоловік каже, що не відходить від установки, адже змінювати балони потрібно дуже часто. Через перебої з поставками доводилося навіть позичати кисень у сусідній дитячій обласній лікарні.

“Було таке, що балонів просто не було, доводилося позичати у дитячій лікарні, ось така була ситуація”, – каже Михайло.

 

Директор філії компанії-постачальника кисню Ігор Кучерук каже, що дефіцит кисню утворився через підвищений попит на нього, адже нині у лікарнях майже кожен пацієнт потребує кисневої підтримки. Окрім того, через ремонт, свою роботу припинили два заводи-виробники медичного кисню.

“Є ж якась пропускна спроможність, яку ми можемо видати, – каже Ігор Кучерук. – Більше дати, стрибнути вище голови, ми не можемо – ось в чому проблема. В Україні зупинилися два заводи, які давали кисень на ринок, вони не працюють зараз – ось в чому проблема. Це не проблема Житомира. Це проблема всієї України. Влітку кисень майже не використовувався. Потреба у кисні нині виросла у рази, потужностей, аби виробляти його в Україні, не вистачає. Ось в цьому проблема – це проблема всієї України”.

За словами медичного директора першої міської лікарні Андрія Волкова, у закладі запаси кисню ще є, проте, що буде за кілька днів, тут не знають, адже теж отримали повідомлення від постачальника про можливі перебої з поставками кисню.

“Дефіцит кисню має місце не лише у Житомирі, а й у всій Україні, тому що хворих дуже багато і потужностей підприємств, які постачають кисень, не вистачає, вони не можуть забезпечити всю потребу, – каже Андрій Волков. – Але нині кисень у лікарні є, дефіциту ми поки не відчуваємо – це поки що. Що буде завтра чи післязавтра – я не знаю, це залежить від наших постачальників”.

Читайте також: На Житомирщині зафіксовано 1 144 випадки Covid-19. Померли 25 хворих

newday.org.ua