У лікарнях почнуть контролювати споживання антибіотиків

22.12.2021

У лікарнях почнуть відслідковувати споживання антибіотиків. Це робитимуть для того, щоб запобігти надмірному й нераціональному використанню препаратів.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я.

“З 1 січня 2022 року заклади охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу, розпочнуть ведення обліку загального споживання антимікробних препаратів із груп спостереження та резерву протягом року”, – йдеться у повідомленні.

Моніторингу підлягатимуть антибіотики групи спостереження – лікарські засоби, котрі широко використовуються для лікування бактеріальних інфекцій як перша та друга лінії терапії.

Надмірне та нераціональне використання цих препаратів призводить до розвитку антибіотикорезистентності та змушує лікарів призначати антибіотики з групи резерву.

Антибіотики групи резерву – це лікарські засоби “останньої надії”, які використовують для лікування вкрай тяжких бактеріальних інфекцій, коли інші препарати зазнали невдачі. Вони дорожчі, а також токсичніші, ніж засоби першої лінії терапії.

При надмірному використанні антибіотиків існує ризик узагалі втратити можливість лікування бактеріальних інфекцій, наголошують в Центрі громадського здоров’я.

Читайте також: Антибіотики продаватимуть за електронним рецептом з 1 квітня

newday.org.ua