У 97 років щодня ‒ на роботу: у Малині працює найстарша в Україні акушерка

29.08.2019

Кожного ранку вона поспішає в лікарню на роботу. Підтягнута, в білосніжному халаті, усміхнена й приязна. «Цю привітну жінку навіть бабцею язик не повертається назвати. А поміж цим їй вже — майже 100 років», ‒ розповідає zhytomyrschyna.zt.ua. Конкретніше — 97. Саме стільки нещодавно сповнилося Мірдзі Приходько, лікарці-акушерці з Малина. Її професійне довголіття — просто вражаюче. Адже на одному місці вона працює вже 72 роки. Відтак є найстаршим в країні практикуючим лікарем із найдовшим стажем роботи.

— Мірдза Арнольдівна — наша гордість та приклад для наслідування, — щиро каже Наталя Полянська, завідувачка пологовим відділенням Малинської лікарні. — На роботу вона приходить раніше за всіх — і завжди в доброму настрої. Нині вона веде в пологовому відділенні школу відповідального материнства, консультує вагітних жінок. А до 90-річного віку ще працювала акушером, приймаючи пологи.

Народилася Мірдза у 1922 році в Харкові. Медичну освіту отримала у важкі воєнні роки. — Щоби якось прогодуватися, після навчання, увечері, я підробляла на військовому заводі та у санстанції, — згадує жінка. — А ще здавала кров як донор. Пригадую, за кожні 300 грамів зданої крові отримувала пряники, а потім вимінювала їх на квитки в театр.

У 1947 році Мірдза Приходько разом із чоловіком оселилися в Малині. Тоді ж вона пішла на роботу в пологове відділення. Відтоді працює там — і лише там. Рівно півстоліття Мірдза Арнольдівна очолювала акушерсько-гінекологічну службу в своєму районі. За цей період її руки прийняли на світ десятки тисяч новонароджених малюків. Чимало з них, ставши дорослими, дотепер вдячні цій жінці за порятунок.

— Мірдза Арнольдівна у 1959 році врятувала мою маму і мене, щойно тоді народжену, — розповіла Лідія Сивко. — Спасибі їй за це!

— У 1986 році завдяки цій прекрасній лікарці з’явилися на світ я і моя сестра, — каже Вікторія Журбенко. — Ми досі вдячні їй за те, що народилися здоровими.

— А в 1999 році вона поклала мене до відділення на збереження вагітності й цим самим врятувала мою донечку, — говорить Світлана Гакалець. — Я ніколи цього не забуду!

Подібних вдячних щирих слів на адресу Мірдзи Приходько можна назбирати тисячі. Адже більшість теперішніх дорослих жителів міста та району народилися за її професійної допомоги у пологовому відділенні. А нині, коли вона щодня готує до пологів молодих матусь, ті цікавляться секретами її професійного довголіття, елегантності та жіночності.

— Насамперед, треба любити життя, — щиро каже Мірдза Арнольдівна. — Треба любити себе — як жінку, як особистість. Необхідно прагнути реалізувати себе в професії та материнстві. Вважаю, що все це мені вдалося. Я народила трьох дітей і понад 70 літ допомагаю інших жінкам стати матерями. Ось у цьому весь мій секрет.

Читайте також: У селі на Житомирщині живе і працює найстаріший пасічник України

newday.org.ua