Справу командира взводу з Житомирщини, який побив солдата, передали до суду

05.04.2023

ДБР завершило досудове розслідування щодо дій командира взводу однієї з військових частин Житомирщини, який застосував фізичну силу до одного із солдатів-строковиків.

Про це в коментарі Суспільному розповіла речниця територіального управління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук.

Наразі працівники ДБР скерували обвинувальний акт до суду. Молодшому лейтенанту інкримінують частину 5 статті 426-1 Кримінального кодексу України – звинувачення у застосуванні насильства до підлеглого, вчинене в умовах воєнного стану. Процесуальне керівництво здійснює Житомирська спеціалізована прокуратура у сфері оборони. У разі доведення вини чоловікові загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

У ДБР нагадують, що інцидент трапився 11 березня 2023. Молодший лейтенант вирішив «провчити» солдата-строковика, який нібито перебував на військовій службі в стані алкогольного сп’яніння. Проте замість правових методів впливу він вирішив застосувати силу. Командир завдав юнаку кілька ударів по тулубу. В результаті потерпілий отримав легкі тілесні ушкодження. «Виховна бесіда» потрапила на відео, яке було оприлюднено у мережі Інтернет. 15 березня 2023 року військовому було повідомлено про підозру та відсторонено від займаної посади. 

newday.org.ua