Скандальна «теплова сесія» у Коростені відбулася, але депутати тарифи не відмінили

25.01.2019

Через здорожчання вартості тепла з початку грудня коростенці вийшли на акції протесту та влаштували два справжніх «Теплових майдани» біля стін та в приміщенні міської ради.

Люди вимагали відмінити тарифи, а посадовці та представники теплопостачального підприємства пояснювали: це призведе до повної зупинки підприємства та теплового колапсу в місті. Через державну політику люди доведені до відчаю та крайньої бідності, в містах розпочалися непорозуміння між громадою і владою. Адже чиновники, аби довести тариф у відповідність із собівартістю, змушені йти на зовсім непопулярні кроки – збільшувати вартість комунальних послуг до ціни, яка для людей є непідйомною.

Та все ж таки протести коростенців дали свій результат: тариф  за 1 м2 для будинків, які не обладнані тепловими лічильниками, було знижено до 49 грн. замість 67,95 грн. Також було скликано позачергову сесію, яка відбулася 25 січня. На ній, у присутності великої кількості людей та правоохоронців, депутати мали прийняти 2 важливих рішення.

Депутати прийняли звернення до Президента, ВР, КМУ щодо зменшення цін на енергоносії та збільшення соціальних норм для призначення пільг та субсидій на житлово-комунальні послуги.

А ось прийняття рішення « Про скасування рішення виконавчого  комітету Коростенської міської ради від 7.11.2018 р. №494 «Про встановлення  тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення» не далося так легко. Навіть сталася сутичка між активістами, укропівцями та представниками підприємства Теплозабезпечення (працівники не отримують вчасно зарплати через борги населення за тепло – борг понад 50 мільйонів гривень).

Депутати виступали, від людей звучали викрики обурень, лунали промови від працівників теплопостачального підприємства, були конструктивні пропозиції і поради, але піти на те, що може призвести до зупинення роботи теплопостачального підприємства і залишити 15 тисяч коростенців без тепла, більшість депутатів не наважилися. За відміну тарифів було лише 9 голосів з 30. Рішення не прийняте.

Олеся Дейнега 

newday.org.ua

DSC_0295