СБУ викрила на Житомирщині двох ворожих інтернет-агітаторок

11.04.2023
Служба безпеки України продовжує системну роботу з блокування антиукраїнської агітації прибічників «руського міру». Деструктивний контент у заборонених в Україні соціальних мережах поширювали житомирянка та жителька військового містечка поблизу обласного центру.

Зокрема, матеріали із російською воєнною пропагандою розповсюджувала на власній сторінці у соцмережі «ВКонтакті» мешканка Житомира.
 
Будучи активною учасницею рашистських спільнот, у яких вихвалялися та прославлялися вояки російської ПВК «вагнер», жінка переймалася за здоров’я та долю не тільки «музикантів», а й усіх окупантів.
Крім того, у поширених фігуранткою дописах наводилися маніпулятивні аргументи щодо доцільності силового приєднання східної та центральної України з Києвом – до росії, її «деукраїнізації» і поділу на земельні ділянки – для «ветеранів новороссії, російських активістів-підпільників та солдатів окупаційного контингенту».
Висновки судової семантико-текстуальної експертизи підтвердили наявність у повідомленнях прямих закликів до дій з насильницької зміни меж територій та державного кордону України.
Слідчі спецслужби зібрали масив доказової бази, який беззаперечно підтверджує протиправну діяльність зловмисниці. Їй повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:
– ч.1 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
– ч.2 ст.436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).
 
Визнання правомірною збройної агресії рф проти України та глорифікація осіб, які її здійснюють (ч.2 ст.436-2 КК України), інкримінується ще одній уродженці рф-ексвійськовій із містечка поблизу Житомира.
Донька фігурантки проходить військову службу у військовій частині нашого регіону, а онук – майбутній захисник України – нині успішно навчається у вищому військовому навчальному закладі.
Натомість зловмисниця на платформі «Однокласники» поширювала із проросійських пабліків пафосні пости, у яких прославляла вояків окупаційної армії, захоплювалася ними та переймалася належним рівнем їхнього подальшого матеріально-побутового забезпечення, який мав би бути гідним так званих «творців нового порядка», «усмірітєлєй хаоса» та «покоління героїв».
 
У ході проведення слідчих дій правоохоронці вилучили у обох фігуранток комп’ютерну техніку та мобільні термінали із доказами протиправної діяльності.
Обвинувальний акт стосовно однієї з них вже скеровано до суду для розгляду по суті.
Викриття та документування протиправної діяльності здійснювали співробітники та слідчі Управління СБ України в Житомирській області за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури.