СБУ викрила корупційну схему в Державній виконавчій службі Житомирщини

29.06.2021

Кіберфахівці СБУ викрили корупційну схему у двох підрозділах Державної виконавчої служби на Житомирщині. Протягом півтора року чиновники привласнювали кошти «мертвих душ» та осіб які забули, що їм повинні надійти гроші. Точні збитки від махінацій встановлюються, але лише за одним випадком СБУ задокументувала привласнення понад 200 тис. грн.

Співробітники СБУ встановили, що схему організували два посадовці районних підрозділів виконавчої служби Житомира. Вони знаходили виконавчі провадження, стягувачі за якими не цікавилися поверненням коштів. Фактично, мова іде про стягувачів, які померли, або які закрили чи ліквідували підприємство.

Організатори схеми активізували роботу підлеглих, – щоб дістати гроші у боржників. У більшості випадків, мова йшла про справи з виплатою аліментів та кредитні зобов’язання. Як правило, боржники погоджувалися платити, якщо не були на прямому контакті зі «стягувачами».

Коли кошти надходили на рахунки Державної виконавчої служби, відбувалася друга частина «схеми». Посадовці давали вказівку своїм підлеглим на внесення постанов до інформаційної системи ДВС, якими перенаправляли кошти на «ліві» банківські картки.

За оперативними даними СБУ, схема успішно працювала упродовж 2020-2021 років. Упродовж останніх декількох місяців лише по одній із підконтрольних посадовцям карток чиновники привласнили більше 200 тисяч гривень.

Правоохоронці провели санкціоновані обшуки за місцями роботи двох фігурантів кримінального провадження та вилучили:

– документацію;
– комп’ютерну техніку;
– ключі доступу посадовців до Реєстру виконавчих проваджень Державної виконавчої служби;
– банківські картки, які використовували зловмисники.

Після детального вивчення вилучених у ході слідчих дій доказів протиправної діяльності буде встановлено точну кількість постраждалих осіб та суму привласнених грошей.

Досудове розслідування на даний час триває за ч.3 ст.362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України.

Перевіряється інформація щодо причетності фігурантів справи до інших сумнівних оборудок із майном і коштами боржників.

Викриття та блокування схеми проводили співробітники Управління СБ України в Житомирській області спільно зі Слідчим управлінням ГУНП у регіоні під процесуальним керівництвом Житомирської обласної прокуратури.

Читайте також: На Житомирщині підприємство два роки забруднювало повітря: завдали шкоди на 1 млн грн

newday.org.ua