Рятувальники Житомирщини провели навчання для лісівників

13.09.2022

Рятувальники Житомирщини провели показові навчання для працівників державної лісової охорони та державних лісогосподарських підприємств області. Тема: як розпізнати вибухонебезпечні предмети і зменшити ризики можливого травмування при виявленні міни у лісі. Про це Суспільному розповіла начальниця відділу лісового господарства Народицького лісгоспу Тетяна Таргонська.

За її словами, ці навчання ініціювали лісівники, адже деякі села Народицької громади кілька місяців були під окупацією російських військ.

“У нас сім лісництв і на сьогоднішній день ми можемо спокійно працювати лише у двох лісництвах, – каже Тетяна Таргонська. – Це без якихось застережень чи умов. У всіх інших лісництвах, де побували окупанти, велися бойові дії і працювала важка техніка, є ті чи інші нюанси. Як працюємо? Важко, але по совісті, бо знаємо, що треба. Намагаємося швидше виявляти, тому що є населені пункти, які біля лісу знаходяться, а це страшна загроза для них”.

Виходячи з окупованих сіл, російські військові замінували частину лісу у селі Закусили.

“У Закусилах окупанти пройшлися “Градами”, “Ураганами”, – розповідає лісничий Закусилівського лісництва Роман Гребенюк. – І коли воно усе це нерозірване там знаходиться, це дуже небезпечно. Тому ми тісно співпрацюємо з ДСНС і з військовими та разом проводимо розмінування. Вони обстежують і визначають дороги, куди нам дозволено проїжджати”.

“Ми провели обстеження там, де нас допустили військові, – каже заступник начальника Коростенського районного управління ДСНС в області Сергій Зосіч. – Це поля, невеличкі посадки, лісосмуги. Переважно виявляли протитанкові міни. Їх дуже багато. А також протипіхотні міни та розтяжки. Ставили вони і так звані міни-пастки. Між селами Грезля та Давидки зустрічали протитанкові міни, з боку від яких клалася “лимонка”. Там ґрунт – пісок. На гранату навіть ногою можна було наступити і вона вже спрацює”.

Після шостого квітня, коли села Народицької громади були деокуповані, лісівники області двічі підривалися на мінах.

“Складність в тому, що у нас проходить перша смуга оборони від Білорусі, і неможливо провести доскональне обстеження цієї території”, – зазначив Сергій Зосіч.

На навчаннях лісівників піротехніки розповідали, як спрацьовують протипіхотні міни та касетні боєприпаси, як працюють системи залпового вогню “Смерч” та “Ураган”.

“Боєприпаси вибухають після падіння на землю, але є й такі випадки, що вони не розриваються, – каже Сергій Зосіч. – І тому рятувальники радять: якщо знайшли вибухонебезпечний предмет – огородити, не чіпати, і запам’ятати місце”.