Прийшов сам із кулею в серці: медики Малинської лікарні про роботу під час війни

22.09.2022

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Малинська лікарня перетворилася на шпиталь. Кореспонденти Суспільного поспілкувалися з лікарями медзакладу, які розповіли про свою роботу під час війни – про сотню поранених та пацієнта, який прийшов до лікарів із кулею в серці.

Директор Малинської лікарні Антон Гончарук каже, що 24 лютого колектив зібрався на роботу одразу ж після перших вибухів. Фронт пролягав за 20 кілометрів від міста по межі Київської та Житомирської областей. Працювати у звичних умовах було неможливо, довелося робити світломаскування та резервні операційні.

“Після обіду до нас почали поступати поранені хлопці. Одразу привезли п’ятьох людей: двох – з важкими пораненнями і трьох – з легкими. В перший день ми організували світломаскування, тому що було багато ворожих вильотів. Позаклеювали вікна і двері та завісили їх темними ковдрами. Так ми проводили операційні втручання”, – розповідає лікар.

У підвалі медзакладу облаштували пологове відділення, на першому поверсі були операційні. Медики з початку вторгнення і до середини квітня жили в лікарні.

“Більше сотні поранених було, – каже Антон Гончарук. – Пізніше, вже у квітні, почали привозити не лише військових, а й цивільних пацієнтів. Була мама, яка з дитиною в селі вибігла із хати, побачивши танк. І цей танк прямою наводкою вдарив по хаті”.

Таких історій – десятки, говорить завідувач хірургічного відділення лікарні Анатолій Гуменюк. На початку березня до закладу прийшов двадцятирічний Володимир Гордієнко, якого російські військові поранили у серце.

“Він своїми ногами прийшов. Ходив по селам, по лісу – прийшов в село і там його направили до нас. Ми обстежили і знайшли кулю десь в області серця. Діставати кулю в наших умовах було нереально і ми направили його на Житомир в торакальну хірургію”, – каже завідувач хірургічного відділення.

Прийшов сам із кулею в серці: медики Малинської лікарні на Житомирщині про роботу під час війни
Прийшов сам із кулею в серці: медики Малинської лікарні на Житомирщині про роботу під час війни
Із Житомира Володимира направили до лікарні у Феофанію, де і витягнули кулю із серця.

Малинські лікарі кажуть, що сотні операцій вогнепальних та осколкових поранень дали їм та усьому медичному персоналу унікальний досвід.

“Тепер набагато простіше, і не так переживаєш, коли йдеш в операційну, адже бачив таке, що не знаєш, чи хтось ще таке побачить”, – говорить директор лікарні Антон Гончарук.