Паспорт у смартфоні визнали офіційним документом

16.04.2020

Уряд схвалив постанову про електронні паспорти у застосунку “Дія”. Відтепер паспорти у смартфоні офіційно визнали цифровими аналогами паперових документів, повідомляє gazeta.ua.

Зараз тестують е-паспорти понад 17 тис. українців, а найближчим часом цифрові документи стануть доступні в мобільному застосунку “Дія”, повідомили на офіційній сторінці Міністерства цифрової трансформації України у Facebook.

Паспорт у смартфоні дозволить не носити з собою ID-картку та витяги з неї. Для тих, хто досі не замінив на ID-картку паперовий паспорт громадянина України, теж знайшли рішення.

“Якщо у вас немає ID-картки, ми оцифрували закордонний біометричний паспорт, який так само посвідчує вашу особу. Він надає такі ж права і можливості, як і паперовий, що діє всередині країни. Кількість українців із закордонним біометричним паспортом значно перевищує кількість власників ID-карток. Це означає, що більше громадян зможуть користуватися е-паспортом для посвідчення своєї особи. До речі, Україна перша у світі держава, де можливо користуватися цифровим паспортом і водночас не пред’являти паперового чи пластикового аналогу”, – йдеться в повідомленні.

Як розповіли в Мінцифри, е-паспорти можна буде використовувати для посвідчення особи при перевірці правоохоронцями. А також на пошті, під час отримання посилок, листів та під час придбання алкоголю чи тютюну для підтвердження досягнення повноліття.

Наразі користувачами застосунку “Дія” є вже понад 2,1 млн українців. А по завершенні карантину громадяни зможуть активно користуватися е-паспортами під час поїздок залізничним або повітряним транспортом, медичного обслуговування, банківських операцій та отримання адміністративних послуг.

Читайте також: Де носити маску: МОЗ детально роз’яснює, що таке громадське місце

newday.org.ua