Отруїлися домашньою тушкованкою: у трьох жителів Житомирщини виявили ботулізм

12.01.2023

У Новоград-Волинському та Коростенському районах Житомирській області виявили випадки захворювання на ботулізм – отруїлися домашньою тушкованкою.

Про це  повідомила пресслужба ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області.

«Якщо в минулому році перший випадок захворювання виник наприкінці березня, то в поточному році вже на початку січня зареєстровано 2 випадки з 3 постраждалими Новоград-Волинський (Баранівський) та Коростенський (Овруцький) райони. В обох випадках причинами отруєння стала м’ясна тушкованка домашнього виготовлення», – йдеться у повідомленні.

У пресслужбі ГУ Держпродспоживслужби уточнили, що йдеться про дорослих осіб: на Баранівщині постраждали чоловік та його дочка, на Овруччині – жінка. Усім була введена сироватка проти ботулізму. Стан хворих покращився, повідомив Житомир.info.

Упродовж 2022 року в Житомирській області зареєстровано 6 побутових випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 7 дорослих осіб (Коростенський район (Овруцький – 2, Олевський – 1), Житомирський район (Любарський, Романівський та Брусилівський – по 1). Причинами отруєння стали продукти домашнього виготовлення: риба сушена, рибні консерви в томаті та м’ясна тушонка.

У Держпродспоживслужбі нагадують, що ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Спори клостридій у великій кількості присутні в ґрунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у ґрунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний токсин, що виробляється Clostridium botulinum. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин. Збудник розмножується в середовищі, де немає кисню, при цьому виділяється ботулінічний токсин. Він менш стійкий до нагрівання. При нагріванні до 80°С токсин частково розпадається, при кип’ятінні тривалістю 10-15 хвилин руйнується повністю.

newday.org.ua