Нова експозиція Житомирського краєзнавчого музею: сучасне й минулє єдиної України

07.06.2022

«Мистецтво – це лінія навколо твоїх думок», – сказав колись відомий австрійський художник Густав Клімт. А про що ми думаємо зараз? Про нашу єдність, про перемогу, про велику й різнобарвну квітучу Україну… Думки, як відомо, матеріалізуються. І цього разу завдяки працівникам Житомирського обласного краєзнавчого музею, одного з найстаріших музейних закладів України, де відбувається знакова фотовиставка «Регіони», пише zhytomyr.travel.

Про те, що краще одного разу побачити, аніж сто разів почути, знають навіть першокласники. До речі, саме дітлахам потрібно передавати нашу культурну спадщину. І не просто показувати унікальні візерунки, а й розповідати про історію України, вишуканість нашого національного вбрання та про тих людей, завдяки яким ми сьогодні можемо доторкнутись до минулого.

ДІТЯМ ПОТРІБНО РОЗПОВІДАТИ ПРО ІСТОРІЮ УКРАЇНИ ТА ПРО ТИХ ЛЮДЕЙ, ЗАВДЯКИ ЯКИМ МИ МОЖЕМО ДОТОРКНУТИСЬ ДО МИНУЛОГО


Наприклад, про Никанора Дмитрука – колишнього завідувача історичного відділу Волинського науково-дослідного музею. Майже сто років тому він зібрав понад пів тисячі етнографічних матеріалів, серед яких були зразки вишивок та писанок.

Історія життя Никанора Дмитрука, педагога, вченого-етнографа, була досить типовою для часів «розквіту» сталінського режиму. Звичайний хлопець з села Лука Левківської волості Житомирського повіту, який мав шалене прагнення до знань, пройшов шлях від «вчителя-трудчика» до завідувача відділу музейного закладу. Але для молодого науковця важливими були не престижні посади, а його учні – діти, яких він навчав у Житомирській 19-й семилітній єдиній трудовій школі, які потім приходили до музею споглядати на знахідки вченого та дізнаватись про історію рідного краю.

ІСТОРІЯ ЖИТТЯ НИКАНОРА ДМИТРУКА, ПЕДАГОГА, ВЧЕНОГО-ЕТНОГРАФА, БУЛА ДОСИТЬ ТИПОВОЮ ДЛЯ ЧАСІВ «РОЗКВІТУ» СТАЛІНСЬКОГО РЕЖИМУ

У 1937 році Никанора Дмитрука заарештували працівники НКВС. Його квартиру у будинку за адресою Лермонтовська, 13 обшукали, а самого науковця відправили до в’язниці. Після восьми місяців перебування у катівні українського вченого-етнографа розстріляли. Никанору Дмитруку було лише 36. Скільки щасливих днів життя могло бути попереду, скільки всього можна було зробити для відродження України… У 1957 році нашого земляка реабілітували – військовий трибунал визнав притягнення Никанора Дмитрука до кримінальної відповідальності необґрунтованим «за відсутністю складу злочину».

За своє коротке життя вчений встиг зробити дуже багато, віддано і професійно акумулюючи нашу, українську, історію, культуру – душу нашого народу. Зразки вишивок нашого краю, зібрані Дмитруком, здатні надихати й сучасних мисткинь і митців.

ФОТОВИСТАВКА ВІКТОРІЇ ГОРОХОВСЬКОЇ «РЕГІОНИ» – ПРОДОВЖЕННЯ СПРАВИ УКРАЇНСЬКИХ ЕТНОГРАФІВ, НАУКОВЦІВ, ВСІХ, ХТО ПРАГНУВ ЗБЕРЕГТИ Й ВІДРОДИТИ НАШУ ІСТОРІЮ ТА КУЛЬТУРУ


Роботи Вікторії Гороховської тому прекрасне підтвердження. Її фотовиставка «Регіони» – продовження справи українських етнографів, науковців, всіх, хто прагнув зберегти й відродити нашу історію та культуру. Роботи художниці – не лише про вишукані й барвисті національні строї різних регіонів України. Вони про єдність. Україна єдина. Так було, так є, так буде!

Від редакції Знайдіть час поринути у мистецтво, яке рятувало в усі часи. Виставка експонуватиметься до 19 червня у Житомирському обласному краєзнавчому музеї за адресою: майдан Замковий, 1 з 10.00 по 15.00. Вхід вільний.

В публікації використані  матеріали  Житомирського обласного краєзнавчого музею.

Текст: Оксана Давиденко
Фото: Альона Савосіна

newday.org.ua