На Житомирщині зібрали 80% урожаю кукурудзи

25.11.2021

Станом на 24 листопада у Житомирській області зібрали 80% урожаю кукурудзи – у порівнянні з минулим роком врожайність культури зросла.

Про це Суспільному розповіла заступниця директора обласного департаменту агропромислового розвитку Ніна Добринська.

За її словами, цього року в області засіяли майже 280 тисяч гектарів кукурудзи.

“Це на 22 тисячі гектарів більше, ніж у минулому році, – каже Ніна Добринська. – На даний час вже зібрано 204 тисячі гектарів кукурудзи. Урожайність цього року набагато краща, ніж минулого, тобто вона є більшою на 10 центнерів з гектара – 73 центнера із гектара”.

Для аграріїв, які вирощують кукурудзу, наразі державної підтримки немає.

“Це пов’язано з тим, що сьогодні наші аграрії із задоволенням сіють кукурудзу, вона рентабельна, експортоорієнтована, тому держава підтримує ті галузі, які є багатозатратними”, – розповіла Ніна Добринська.

Керівник агропідприємства, яке вирощує кукурудзу в Брусилівському районі, Андрій Сорока говорить, що з одного гектара посівів в 2021 році збирають до тисячі кілограмів кукурудзи, що на 200 кілограмів більше, ніж у 2020 році.

“Ціни, які зараз є на ринку, дозволяють нам говорити про те, що кукурудза високорентабельна, тому ми робимо на неї ставку. Урожай трохи кращий, ніж у минулому році. Державної програми підтримки підприємців, які вирощують кукурудзу, немає, але ми скористалися іншою програмою підтримки – погашення відсоткових ставок за кредитами, які ми брали на поліпшення техніки”, – сказав Андрій Сорока.

Збір урожаю цьогоріч почали на два тижні раніше, ніж в 2020 році. Інженер підприємства Анатолій Торгонський каже, що для росту кукурудзи були сприятливі погодні умови.

“Якщо погодні умови дають можливість зібрати врожай і немає дощів, то ми за 14-20 днів збираємо врожай, але якщо є дощі, то цей процес трохи затягується. Цей рік для нас дуже сприятливий, ще 2-3 дні і ми закінчуємо усе”, – розповів інженер.

Олександр Курильчук працює комбайнером. Чоловік каже, що збирати кукурудзу почали на початку листопада.

“Жнива у нас проходять в терміни. Погодні умови нам сприяють, тому що основна задача комбайнерів і комбайна – якісно все змолотити, щоб качан був пустий, і, щоб усі роботи були виконані вчасно”, – розповів у коментарі Суспільному комбайнер Олександр Курильчук.