На Житомирщині з трудового рабства звільнили шістьох людей

16.01.2020

Для тяжкої трудової експлуатації учасники злочинної групи вербували громадян, які перебувають в уразливому стані. Наразі підозрювані затримані, а постраждалі – звільнені. 

Поліцейські встановили, що на території Житомирської області діє організована група з шести осіб, які займаються трудовою експлуатацією людей.

Так, учасники організованої групи вербували громадян, які перебувають в уразливому стані, для здійснення найважчих фізичних робіт на території різних районів Житомирської та Київської областей. Зокрема йдеться про утеплення фасаду, зовнішніх та внутрішніх ремонтних робіт, копання траншей під будівництво, криниць, перекриття даху.

При цьому постраждалі були підконтрольні учасникам злочинної групи. Будь-які спроби залишити місце утримання або навіть висловлення супротиву відразу суворо каралися. Оплату за фактично виконану роботу потерпілі не отримували.

Відтак слідчі поліції Житомирської області спільно з оперативниками територіального підрозділу Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми,  затримали фігурантів та звільнили потерпілих.

За результатом слідчих дій з трудового рабства визволено шестеро людей. У результаті обшуків вилучено речові докази злочинної діяльності, зокрема засоби фізичного примусу.

Крім того, під час обшуків вилучено кілька одиниць вогнепальної зброї та гранат.

Зараз фігурантів злочинної діяльності затримали відповідно до ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. З потерпілими проводяться першочергові слідчі дії. Визначаються їхні потреби для надання кваліфікованої медичної та психологічної допомоги.

За фактом відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст. 149 (Торгівля людьми) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 5 до 12 років.

Окрім того, вирішується питання щодо відкриття кримінального провадження за ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України та пред’явлення фігурантам підозр.

 Читайте також: Малинська поліція розслідує жорстоке поводження з твариною

newday.org.ua