На Житомирщині впродовж останніх днів збільшилася кількість викликів швидкої

03.11.2021

На Житомирщині впродовж останніх трьох днів збільшилася кількість викликів швидкої допомоги. Про це Суспільному розповіла старша лікарка зміни обласного центру екстреної медичної допомоги Надія Кучинська.

За її словами, за минулу добу (1 листопада – ред.) швидку допомогу викликали 653 жителі області. Це на понад 200 викликів більше, ніж зазвичай. Через велику кількість викликів бригади інколи приїздять із запізненням.

“Якщо критичний виклик, то ми маємо доїхати по місту за десять хвилин, а по області – до 20 хвилин, а неекстрені – до 20 хвилин по місту і 40 в районах, – каже Надія Кучинська. – На неекстрені виклики є затримки на 20, 30 і до 40 хвилин. На екстрені і критичні бригада може затриматися до 5 – 6 хвилин. Стараємося зняти з інших викликів бригаду і відправити на критичний виклик”.

На Житомирщині впродовж останніх трьох днів збільшилася кількість викликів швидкої допомоги

Людмила Левицька – одна з диспетчерок обласного центру екстреної медичної допомоги. За 12 годин робочої зміни вона приймає близько 10 викликів. Жінка розповідає, що впродовж минулого тижня кількість викликів від хворих на COVID-19 збільшилася. Є випадки, коли люди телефонують до швидкої допомоги напряму, не звертаючись до сімейного лікаря.

“Найчастіше викликають через проблеми з тиском, – каже Людмила Левицька. – Багато викликів через пандемію коронавірусу, у хворих температура, вони задихаються. Якщо отримуємо екстрений виклик, то всі попередні виклики відкладаються, а одразу їдемо на екстрений, туди, де ДТП, пологи, або дитина маленька”.

На Житомирщині впродовж останніх трьох днів збільшилася кількість викликів швидкої допомоги

Старша лікарка зміни обласного центру екстреної медичної допомоги Надія Кучинська розповіла, що впродовж робочої зміни в центрі екстреної медичної допомоги працює 15 диспетчерів.

“Є десять диспетчерів з прийому викликів і п’ять з передачі, – каже Надія Кучинська. – Приймається виклик, заповнюється форма. Далі диспетчер напрямку дивиться, де які бригади, де ближче є бригада і тій бригаді передається виклик”.

Фельдшерка обласного центру екстреної медичної допомоги Наталія Горлач розповідає, що за дванадцятигодинну робочу зміну одна бригада швидкої допомоги виїжджає в середньому на десять викликів.

“Ми з хворим до того часу, поки йому не стане краще, або поки ми не завеземо його в лікувальний заклад, де лікар огляне і скаже, що ми вільні”, – каже Наталія Горлач.

На Житомирщині впродовж останніх трьох днів збільшилася кількість викликів швидкої допомоги

Надія Іванівна викликала медичну допомогу для своєї онуки. За словами жінки, бригаду медиків вони чекали близько 20 хвилин.

“В онуки коліт загострився, – каже Надія Іванівна. – Заболів живіт, різкий біль”.

Щоденно в області працює сто бригад екстреної швидкої допомоги.

“Зазвичай бригади обслуговують по 6 – 7 викликів, а зараз – 14 – 15, – каже Надія Кучинська. – Через коронавірус бригади працюють в посиленому режимі. Практично не заїжджають, тільки обробити машину і переодягнутися”.