На Житомирщині поліцейські перевіряють ялинкові ринки

23.12.2021

23 грудня у Житомирі та Новоград-Волинському поліцейські провели рейди  місцями продажу хвойних дерев. У результаті з продавцями новорічних красунь провели додаткові бесіди для попередження незаконних вирубок та припинили кілька порушень.

У Житомирі дільничні офіцери відучора встигли уже перевірити близько півсотні осіб, які продавали зелені дерева.

– У першу чергу, звертаємо увагу громадян на те, що торгувати ялинками та соснами слід у спеціально визначених рішенням органів місцевого самоврядування місцях, – розповідає начальник відділу превенції Житомирського районного управління поліції Олег Петелюк. –  Підприємцям необхідно мати при собі документи, які дозволяють торгівлю новорічними деревцями, а на стовбурі кожного з них має бути спеціальний чіп з інформацією про лісництво та показники деревини (сорт, якість і т д).

22 грудня поліцейські зафіксували у Житомирі реалізацію ялинок у мікрорайонах Польової та проспекту Миру у невідведених місцях. Відтак відносно продавців були оформлені адміністративні матеріали за ст. 160 (Торгівля з рук у невстановлених місцях) КУпАП. Санкція статті передбачає покарання – штраф від 17 до 119 гривень з конфіскацією предметів торгівлі або без такої.

У Новограді-Волинському поліцейські рейдували разом з працівниками лісового господарства та виявили 2 факти незаконної вирубки лісових культур (ст. 65 КУпАП) та торгівлю з рук у невстановлених місцях (ст. 160 КУпАП).

Окрім того, під час перевірок місць продажу хвойних дерев правоохоронці перевіряють, чи мають продавці сертифікати їх походження, накладні з лісництв, товарно-транспортні накладні та дозволи на торгівлю.

У разі відсутності таких документів оформляються адміністративні матеріали за ст. 164 (Порушення порядку господарської діяльності) КУпАП і відповідно покарання можуть бути від 17 до 51 тисячі гривень штрафу.

Читайте також: Лісівники розчищають сухостій вздовж доріг Житомирщини

newday.org.ua