На Житомирщині досі стоїть знак “Хорошівський район”, хоча такого району вже немає

27.12.2021

Ще 17 липня 2020 року Верховна Рада України прийняла Постанову № 3650 «Про утворення та ліквідацію районів». Згідно з документом, тепер в Україні 136 районів. Старі 490 районів ліквідували. На Житомирщині лишилось 4 райони: Житомирський, Коростенський, Новоград-Волинський та Бердичівський. Та на автомобільній трасі М 21 досі стоїть знак “Хорошівський район”. 

Найбільший тепер Житомирський район. До нього увійшли колишні Брусилівський, Коростишівський, Любарський, Попільнянський, Пулинський, Радомишльський, Романівський, Хорошівський, Черняхівський і Чуднівський райони.

До Коростенського району увійшли колишній Лугинський, Малинський, Народицький, Овруцький і Олевський райони.

До Новоград-Волинського – Баранівський і Ємільчинський райони, Городниця і Довбиське.

Бердичівський район – колишні Андрушівський та Ружинський райони.

Карти і склад нових районів – за посиланням.

Постановою визначено, що межі районів встановлюються по зовнішній межі територій сільських, селищних, міських територіальних громад, які входять до складу відповідного району.

Вибори депутатів районних рад ліквідованих районів не проводяться. А повноваження депутатів районних рад у ліквідованих районах, припиняються в день набуття повноважень депутатів районних рад, обраних на перших виборах до районних рад у нових районах.

За ініціативи Міністерства розвитку громад та територій України видано «Атлас адміністративно-територіального устрою України. Новий районний поділ та територіальні громади: 2020».

Атлас містить детальну інформацію щодо нового адміністративно-територіального устрою України: назви, межі, площі, кількість населення, склад по громадах кожного нового району кожної області. 

newday.org.ua