На Житомирщині діють мобільні бригади, котрі допомагають постраждалим від воєнних дій рф

10.06.2022

На території Житомирської області діють чотири мобільні групи, які надають соціально-психологічну допомогу місцевим жителям та переселенцям, постраждалим від воєнних дій рф в Україні. Кореспонденти Суспільного побували в Прозорому офісі Житомира та поспілкувалися з керівницею однієї з міждисциплінарних мобільних груп Ольгою Колошою.

Ольга не лише керує мобільною групою, а й є водійкою автівки, котра перевозить групу до місць призначення. Щодня за підтримкою до них звертаються понад сто переселенців, котрим члени групи надають соціальну, психологічну, медичну та юридичну допомогу.

“Найперше ми маємо вислухати людину. У нас є медик, який може надати першу домедичну допомогу. Ми співпрацюємо з різними благодійними організаціями і стараємося забезпечити людей гуманітарною допомогою. У процесі роботи ми з’ясували, що у людей є також чимало юридичних питань – наприклад, потрібно допомогти влаштувати дитину у дитячий садок або посприяти відновленню документів, втрачених при бомбардуванні чи переїзді. У нас є машина і ми за потреби можемо також, до прикладу, і зустріти людину”, – розповідає Ольга Колоша.

Заступниця директора – начальниця відділу Житомирського обласного центру соцслужб Тетяна Піка розповіла, що такі мобільні групи створили в межах спільного проєкту благодійного фонду “Українська фундація громадського здоров’я” та ЮНІСЕФ.

“За гроші дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) виплачують зарплату п’ятьом фахівцям, які входять до складу мобільної групи, а також купили валізи з медикаментами та оплачують бензин на поїздки. Команд є чотири і працюють вони за територіальним принципом – тобто обслуговують не лише місто, в якому знаходяться, а й прилеглі громади. У нас в області такі мобільні групи є у Бердичеві, Любарі та Житомирі. І ще є одна загальнообласна група, яка також базується в Житомирі. Фахівці цієї групи обслуговують більшість громад Житомирщини”, – каже Тетяна Піка.

Переселенка Ольга Висоцька – одна з тих, хто звернувся за допомогою до мобільної групи. Ракетні та авіаційні обстріли змусили її покинути домівку і виїхати з міста Гірське Луганської області.

“Ми приїхали з Луганської області. Наше місто знаходиться між Лисичанськом і Попасною. Ми навіть не очікували, що тут такі хороші люди і так гарно нас приймуть”, – говорить Ольга.

На Житомирщині мобільні команди запрацювали на початку травня. За цей час, зі слів директорки Житомирського центру соціальних служб Ольги Юрченко, у Житомирі допомогу та консультації отримали понад дві тисячі переселенців, котрі звернулися до мобільних груп.

Фахівці мобільних груп, у складі яких працюють медики, юристи та психологи допомогу надають не лише переселенцям, а й жителям Житомирщини, котрі постраждали від воєнних дій РФ в Україні.

Щоб отримати підтримку, потрібно звернутися до управлінь чи відділів соцзахисту за місцем проживання, представники яких мають контактні номери телефонів мобільних груп.