Колишнього архімандрита Житомирської єпархії УПЦ помітили на службі у монастирі Москви

17.02.2023

Колишнього настоятеля Благовіщенського собору УПЦ МП у Коростишеві Якова (Шумова) помітили на службі у Донскому монастирі в Москві. Про це повідомляє LB.ua з посиланням на телеграм шеф-редакторки цього видання Соні Кошкіної.

Пост про священника-втікача Соня Кошкіна опублікувала 15 лютого.

У коментарі Суспільному секретар Житомирської єпархії УПЦ Сергій Грицаюк інформацію про те, що на скриншоті з відео Донського монастиря Москви у Instagram саме колишній настоятель Благовіщенського собору УПЦ МП у Коростишеві Яків (Шумов), не підтвердив і не спростував.

“Відео я не бачив, але бачив скриншоти, там все нечітко. Якщо говорити про Якова (Шумова – ред.), то він залишив штат Житомирської єпархії у грудні 2022 року. Стосунку він до неї зараз не має жодного. Де його місцеперебування зараз – Бог його святий знає”, – сказав Сергій Грицаюк.

На питання Суспільного про те, чому четвертого грудня 2022 року архімандрит Яків (Шумов) був нагороджений орденом святого апостола Андрія Первозванного за заслуги перед УПЦ, а вже за кілька днів покинув штат єпархії, Сергій Грицаюк сказав, що зможе дати коментар зранку 17 лютого.

Також в матеріалі Соні Кошкіної зазначено, що за даними LB.ua, архімандрит Яків (Євген Шумов), який має російське громадянство та російський паспорт, виїхав з України шостого грудня 2022 року.

Суспільне звернулося із запитом до Держприкордонслужби України, аби дізнатися, чи виїжджав Яків (Шумов) за межі України і за яким документом та на яких підставах він це зробив.

newday.org.ua