Кава подорожчала найбільше за сім років

02.08.2021

Ціни на каву арабіку стрімко зросли вдруге за два тижні. На цьому тижні зафіксували подорожчання на 10%, на минулому — на 20%. 0,45 кг зерен арабіки коштує $2,15. Різке подорожчання сталося через заморозки в Бразилії. Ця країна — найбільший виробник кави у світі, пише Reuters.

На минулому тижні морози зачепили від 150 тис. до 200 тис. га кавових плантацій. Це 11% загальної площі вирощування арабіки в країні, повідомляють у бразильському урядовому агентстві з постачання продуктів харчування.

“Розмір збитків досі незрозумілий. За попередніми оцінками, від 5,5 до 9 мільйонів 60-кілограмових мішків”, – заявив Чарльз Саржант, брокер Britannia Global Markets.

Мороз може знищити кавові дерева. На вирощування нових потрібно три роки.

Синоптики прогнозують ще одну полярну повітряну масу, яка накриє регіон цього тижня. Це будуть треті заморозки. Це вперше з 1994 року країна зіштовхнулась із такими морозами.

Коливання ціни зачеплять і український ринок, пише ТСН.

“Якщо ми говоримо про комерційну каву, то подорожчання вплине. Його можна буде помітити вже зараз, адже виробники розуміють, що привізши, обсмаживши й доставивши, ти можеш вийти лише на ті цифри, яких завтра тобі ледь вистачить лише для купівлі зеленої кави. На таке треба реагувати одразу, і всі це прекрасно усвідомлюють після 2014-го, коли через курс ціни стрімко полізли вгору. Для арабіки високого рівня це не так критично, але точно значно потягне ціни вгору. А ось все що фасується для масмаркету, точно виросте в ціні відчутно”, – розповів Віктор Білоущенко, керівник кавового проєкту Your Coffee Story.

Читайте також: Житомирщина лідирує за виробництвом морозива в Україні

newday.org.ua