Карантип, зумитись, ефпешка – слова, які увійшли у вашу мову під час карантину

21.04.2020

Карантин в Україні триває більше місяця. Українці змушені не виходити на вулицю без потреби, носити маски та користуватися антисептиками. В мову українців увійшли нові слова, які стали частиною життя.

Gazeta.ua зібрала і опублікувала слова, які з початком самоізоляції увійшли в лексикон українців.

Слово “карантин” походить від італійського ”quaranta”, що перекладається, як ”час, що триває сорок днів”. У Венеції у Середньовіччі видали указ про необхідність примусового поселення тих людей, що прибували до Венеції, на околиці в спеціально відведених будинках протягом 40 днів з постійним спостереженням за ними. Так хотіли вберегти місто від епідемій чуми та віспи.

Корона, ковідка – вірус сімейства коронавірусів, який вперше зафіксували у Китаї. Вакцини проти нього немає.

Чума 21 століття – назва пандемії коронавірусу Сovid-19, який почали порівнювати із середньовічними епідеміями чуми.

Карантип – карантинні заходи, запровадженні для зменшення поширення коронавірусу. Назва з’явилася по аналогії з фестивалем музики Казантип, який до анексії Криму Росією проходив на півострові.

Намордник, качечка – медична маска, без якої під час карантину не можна виходити на вулицю. Символ епохи коронавірусу. Через дефіцит медичних масок їх почали виготовляти вдома із підручних матеріалів. На початку квітня з’явились дизайнерські засоби захисту.

”Ефпешка” – медичний респіратор серії ffp2 та ffp3, який можна багато разів використовувати. Дефіцитний товар, які варто при можливості передавати у лікарні.

Самоізоляція – постійне перебування вдома, щоб не заразитись коронавірусом. На самоізоляції перебувають українці, які контактували з хворими на Сovid-19. Штраф за порушення самоізоляції в Україні – 17 тис. грн.

Досить шастать – заклик міського голови Києва Віталія Кличка залишатись вдома. Фраза стала мемом, а мер носить маску з таким закликом.

#QuarantinePillowChallenge – серія фотографій у соцмережах, яка полягає в тому, що людина має прикріпити подушку до голого тіла ременем. Світлину викласти у соцмережі. Інші карантинні челенджі – гра в футбол туалетним папером чи чудернацькі маски із підручних речей – прокладки, ліфчики чоловічі труси та інші.

Третій зайвий – заборона українцям збиратись більше, ніж по двоє. Поліцейські мають право штрафувати на 17 тис. грн за пересування вулицею натовпом. Троє і більше осіб можуть ходити, якщо двоє з них є батьками дитини і ведуть її на прогулянку.

Зумитись, піжама-паті – офіційні зустрічі офісних працівників на порталі відеоконференцій Zoom, яка дає можливість підключити до 500 осіб.

Онлайн-вечірка – п’янка через відеоконференцію у Instagram чи Facebook. Учасники одночасно вмикаються на одному каналі.

Читайте також: Презентують українську редакцію дитячої книжки про боротьбу з COVID-19

newday.org.ua