Експерт розповів про всі небезпеки купання на Водохреще

16.01.2020

19 січня в Україні відзначатимуть свято Хрещення Господнього. Однією з основних його традицій є пірнання в освячену ополонку. Вважається, що така процедура допоможе людині позбутися і вберегтися від будь-яких недуг на весь рік. Попри всі плюси від водохресного купання, воно має великий список протипоказань та інших негативних наслідків, пише Gazeta.ua.

Купатися в холодній воді не можна людям, які мають гострі респіраторні захворювання, гіпертонію чи ревматоїдний артрит“, – каже головний лікар Київського міського Центру здоров’я Отто Стойка.

Обережним потрібно бути за будь-яких хронічних захворюваннях. Наприклад, цукровим діабетом чи захворюванням нирок, бо цей орган особливо вразливий.

Кому ще забороняється пірнати?

Не можна купатися в холодну пору при атеросклерозі, активних формах туберкульозу легень, серцево-судинних захворюваннях та астмі. У декого холодна вода може викликати алергію, на зразок кропивниці. Після застуди людині потрібно зачекати від трьох днів до одного тижня. Під час цього періоду в неї не повинна підвищуватися температура. Лише тоді можна йти пірнати.

Що відбувається з організмом під час купання в холодній воді?

У цей період судини шкіри різко звужуються і кров більше приливає до внутрішніх органів. Таким чином організм зберігає тепло. Зігрівається людина, тоді, коли і шкіра. Буває, що перестає бути холодно одразу, як тільки людина вийде із крижаної води. Відбувається стан ейфорії. Однак він оманливий. Тому після такого купання потрібно одразу вдягатися і якомога швидше зігрітися.

Які негативні наслідки можуть очікувати людину, яка купалася в холодну пору?

До них може призвести, якщо людина перед або після купанням вживатиме алкоголь. Він створює певну дезадаптацію і можна не відчути, що організму дуже холодно. Якщо йтиме у воду натщесерце або занадто ситою. Бігатиме або розминатиметься до спітнілості та розпарення. У такому випадку людина дуже швидко втратить тепло, а після їй буде складно зігрітися. Також, якщо питиме дуже гарячі напої перед купанням.

Які ще?

Чималу загрозу несе й водойма. Людина може порізатися об тонкі краї ополонки. Також місце має бути без підводних течій з максимально рівним дном. Не варто пірнати в неї, коли температура повітря нижча чотирьох градусів.

Яка небезпека від пірнання чекає на людину у Водохреще?

Вона може отримати холодовий шок. Для цього навіть не потрібен мороз. Такій особі потрібно підготувати якесь тепле та сухе приміщення, щоб вона могла одразу туди зайти та зігрітися. В ідеалі їй варто там ще й роздягатися і одягатися. Якщо такої змоги немає, то в період зміни вбрання можна стояти на теплоізолюючому килимку, товстому рушнику чи хоча б картонці.

Як перевірити свій рівень загартованості?

Завдяки простому фізіологічному тесту. До людського тіла потрібно прикласти невеликий кубик льоду. Найкраще його тримати біля внутрішньої частини передпліччя. Після того, як забрати лід, шкіра у цьому місці стає білою. За деякий час вона рожевіє та повертає свій природній колір. Чим швидше вона стане нормальною, тим краще людина загартована. І навпаки.

Як підготувати організм до купання на Водохреще?

Варто приймати повітряні ванни і контрастний душ, який закінчувати холодною водою. Недовго ходити босоніж по землі, листю чи снігу, якщо він є. Усе це можна починати робити за кілька днів до свята. Безпосередньо перед тим, як заходити у воду можна пройтися або зробити кілька нескладних вправ. Це дозволено робити навіть у одязі. Підготувати організм допомагають і дихальні вправи.

Як довго людина може знаходитися у воді?

Спеціально треновані особи можуть робити у холодній воді запливи на десятки хвилин. Однак людям без спеціальної підготовки не варто купатися чи довго там перебувати. Достатньо просто окунутися кілька разів. Цього вистачить для оздоровчого ефекту. Чим довше людина проводитиме часу в воді у перші рази, тим гірше.

З якого і після якого віку заборонено купатися взимку?

Не рекомендується навіть заходити у воду дітям до підліткового віку – це 13-14 років. Старшій людині потрібно орієнтуватися на загальний стан здоров’я і самопочуття. Вік – необмежений.

Що не варто робити після пірнання у водойму?

Їхати на роботу. У теплому приміщенні людину може розморити і вона стане млявою. Як наслідок, складно сконцентруватись на виконанні своїх обов’язків. До напівпритомного чи непритомного стану може призвести спазм судин, викликаний купанням у холодній воді. Він може трапитись одразу після виходу з водойми. Результатом занурення бувають перепади артеріального тиску, як наслідок – знепритомнення. Також тошнота або аритмія серця. Останнє особливо небезпечне, бо призводить до інфаркту.

Як поводитися після купання на Водохреще?

Можна поприсідати, зробити махи руками, або пробігтися в приміщення, якщо людина в ньому надалі зігріватиметься. Найбільше від холодної води потерпають кінцівки рук та ніг. Тому важливо мати сухе і тепле взуття та рукавиці. Якщо останні відсутні, то руки можна гріти, тримаючи їх ззаді на шиї чи животі. Одяг має бути зручним, не обтягувати і без ґудзиків, бо їх довго защіпати.

Читайте також: У Коростені в парку пройдуть Водохресні купання

newday.org.ua