Гриби, м’ясо, молоко: що на Житомирщині найбільш забруднене радіоцезієм?
Протягом 12 місяців минулого року працівниками підрозділів обласного лабораторного центру в районах, постраждалих, внаслідок Чорнобильської катастрофи, було досліджено 1575 зразків харчових продуктів на вміст радіоцезію-137. Перевищення допустимих рівнів вмісту радіоцезію встановлено в 48 зразках, що становить 3 %, – такі дані наводить Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України.
За результатами досліджень продуктів харчування, який здійснюється підрозділами обласного лабораторного центру в районах, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, можна зробити висновки, що найбільш забрудненими харчовими продуктами є дари лісу, м’ясо дичини та молоко.
Відсоток перевищень по грибам становить 15,8% (по Коростенському району він сягає 34,6%, по Овруцькому району-18,9%).
Високою залишається забрудненість лісових ягід. Зокрема в Овруцькому районі із 18 досліджених зразків 7 не відповідають вимогам ДГН 6.6.1.1-130-2006, В Коростенському районі із 16 зразків-3 відповідно . М`ясо з перевищенням ДГН 6.6.1.1-130-2006 зареєстровано за рахунок дичини: в Малинському районі перевищення сягають 16,7%, в Коростенському – 7,7% із досліджених зразків. Перевищення по лікарській сировині зареєстровані в 16,7% досліджених зразків (по Коростенському району цей показник сягає-50,0%, по Овруцькому-25,0%)
Із 80 досліджених зразків молока по області перевищення зареєстровані лише в одному – Олевському районі.
Дбаючи про власне здоров’я, рекомендуємо жителям області, особливо районів, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, перед вживанням перевірити зібрані дари лісу, а також вирощені в підсобних господарствах овочі на вміст цезію-137 в підрозділах ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України», які є в кожному райцентрі та впевнитись, що ця продукція не несе шкоди вашому здоров’ю.
Читайте також: За місяць на Житомирщині здорожчали овочі та куряче м’ясо, а здешевшали яйця й фрукти