Cучасна школа на Житомирщині, де черга із 100 дітей, повністю відмовиться від гаджетів

01.09.2021

Біотехнологічний ліцей в с. Радовель на Житомирщині почне навчальний рік повністю без гаджетів, а за декілька років школа перейде на писання пером замість кулькових ручок. При тому ця школа є однією із найсучасніших в Україні. Тут навчатимуться 400 дітей, які приїжджають із 10 сіл. Ще 100 дітей перебувають у черзі.

У ліцеї викладають учителі зі США, Британії, Марокко та інших країн. Навчання поєднують із сучасними тахнологіями та прогресивними вправами для здорового розвитку, пише 1.zt.ua.

“Вчителі мають іти до дітей, якщо несуть їм здивування. Якщо їм немає з чим іти, то вони мають розвертатися і йти назад.

Тепер у нас батьки кажуть дітям: якщо будеш себе погано вести, то до школи не підеш. Перевернулося бачення”, – розповів меценат, який побудував школу і відновлює увесь Радовель Михайло Весельський.

На вході до навчального закладу встановили фігури Данте і Беатріче для нагадування учителям про необхідність дивувати дітей.

Рішення про відмову від гаджетів прийняли батьки на загальних зборах.

“Були загальні збори, на яких батьки прийняли рішення гаджети залишати вдома. Адже дитині, щоб вийти з гаджету і переключитися на навчання, потрібно 22 хвилини. Це не я придумав, є дослідження наукове”, – розповідає меценат.

Відео – NovogradTV

У класах – меблі, з яких можна робити різні конфігурації, парти для занять стоячи, шведські стінки, де діти розвантажують хребет. На стелях – офтальмологічні тренажери із ліній різних кольорів для уникнення перевтоми очей.

“На уроці вчитель та діти мають проходити поглядом по лініях. За 10-15 секунд час відбувається повне розвантаження”, – розповідає Весельський.

Біотехнологічний ліцей – єдиний державний заклад в Україні, повністю оснащений інтерактивними броньованими панелями, які неможливо побити.

Попри наявність сучасного обладнання, вивчення ІТ технологій, початкова школа в ліцей пише пером. За декілька років увесь навчальний заклад перейде на перове писання замість кулькового. Для цього використовуватимуть перо і чорнильницю, з якої не розливається чорнило. Михайло Весельський переконаний, що перове письмо змушує дитину більше думати та уникати перенавантаження рук.

Математика через ткацтво. Інакше думати в математиці будуть навчати дітей за допомогою ткацтва. Учні зможуть таким чином не заучувати, а розуміти наглядно предмет вивчення. Наприклад, коли верстати заправлені з певними проблемами, для їх вирішення дитина використовує математику.

Навчання у початкових класах розділене: окремо хлопці і дівчата. Така система діє у багатьох кращих закладах Європи.

Крім основного навчання, учні ще мають можливість відвідувати гуртки з боротьби та тхеквондо, музичну студію, заняття з хореографії, дизайну, кулінарії, працювати з деревом, глиною та металом.

У закладі хочуть, щоб кожна дитина навчилася грати на якомусь музичному інструменті. Для навчання на інструментах запрошували етно-рок гурт “TaRuta”.

На навчальній кухні на вихідних готують печиво, щоб перший урок у понеділок розпочати з 15-хвилинного чаювання з учителем.

На кухні не тільки готують, а й вивчають англійську.

“На кухні відбуваються уроки англійської: американка готує і розмовляє з ними англійською. Ми хочемо запустити професію з підготовки фахових кулінарів, щоб хлопці і дівчата, які люблять готувати, закінчували школу з сертифікатом”, – ділиться планами меценат.

Біля закладу – стадіон, полотно якого відповідає стандартам УЄФА, з натуральним покриттям та автоматичним поливом.

Цьогоріч учні та вчителі ліцею виділятимуть по 20 хвилин на день, аби позайматися за німецькою технологією прокачування м’язів.

“Я знайшов у Білорусії педіатра, який професійно цим займається. Ми відпрацювали для дітей різних рівнів набори вправ. І з 1 вересня запустимо, щоб кожна дитина і вчитель мала 20 хвилин таких занять. Це для спини і м’язів”, – розповів Михайло Весельский.

Читайте також: Володимир Арешонков на педагогічній конференції відзначив нагородами освітян Коростенщини

newday.org.ua