Чи можна кип’ятити воду більше одного разу?

24.02.2020

Чи можна кип’ятити воду більше одного разу? Цього робити не варто. Навіть якщо вам потрібна всього одна чашка кип’яченої води, краще кожного разу набирати свіжу і кип’ятити її, пише Коліжанка. 

В процесі кип’ятіння вода очищається. І якщо скипятити її ще раз, вона стане ще чистіше, стерильніше, вірно? А ось і ні! Давайте розберемося.

На перший погляд, це просто бульбашки і пар, але насправді відбувається серйозна хімічна реакція. Коли ви кип’ятите одну і ту ж воду кілька разів, знижується вміст у ній кисню і накопичуються шкідливі речовини. Це добре помітно з чаєм: заварений на свіжій воді чай має зовсім інший смак, ніж заварений на повторно кип’яченій.

При кип’ятінні гинуть бактерії, це правда. Але якщо ви кип’ятите воду кілька разів поспіль, її хімічна структура в результаті змінюється і з’являються такі небезпечні гази та отруйні речовини, як миш’як, нітрати і сполуки фтору. А шкідливий вплив фтористих сполук на нервову систему і мозок вже було виявлено в ході численних досліджень.

До того ж, у воді містяться різні мінерали. Вони нікуди не діваються і в процесі випаровування тільки концентруються все більше і осідають на стінках чайника у вигляді твердої кірки. А якщо регулярно пити ці концентровані розчини мінералів, наприклад, кальцію, можна отримати таке неприємне захворювання, як камені в нирках. Багато що залежить від чистоти води, яку ви використовуєте.

Ось чому не варто кип’ятити двічі воду в чайнику. Звичайно, якщо мова йде про чашку води для чаю або кави, то хвилюватися не варто – це не створить проблем. Але з часом небезпечні речовини накопичуються і починають впливати на здоров’я. Тому, якщо вам потрібна свіжа вода, а в чайнику вже є досить багато кип’яченої, охолодіть цю воду і полийте квіти. Це для них не небезпечно. На відміну від вас.

Читайте також: Вчені заявили, що 10 тисяч кроків на день не допомагають худнути

newday.org.ua