Чому мобільний інтернет зникає під час відключень світла й що роблять на випадок блекауту

30.12.2022

Мобільний інтернет під час відключень світла може не працювати з двох причин, пояснив в інтервʼю «Економічній правді» директор департаменту з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри Юрій Мацик.

ПЕРША ПРИЧИНА

Коли відсутнє світло, живлення на вежу мобільного оператора не подається, вона працює від акумулятора. Ресурс акумулятора може складати приблизно чотири години. Для його повної зарядки треба до 24 годин.

Якщо відключення відбуваються на чотири години через чотири, то до наступного циклу акумулятор заряджається максимум на 50%, потім на 30% тощо. За добу він заряджений вже лише на 10%. І коли вчергове вимикається світло, то йому не вистачає заряду для тривалої роботи.

ДРУГА ПРИЧИНА

Мережі будуються з розрахунку на те, скільки на конкретній площі одночасно буде користувачів і який об’єм контенту вони споживатимуть. Водночас враховують, що частина людей буде користуватися wi-fi. Коли  wi-fi через відключення світла не працює, то користувачі намагаються зайти в мобільну мережу. А мобільна мережа розрахована на обмежений обсяг трафіку. Коли одні користувачі використовують його, то інші не можуть.

За словами Мацика, звʼязок у селах може бути кращим, ніж у великих містах, саме через кількість абонентів на певний площі.

ЧОМУ В ОДНОГО ОПЕРАТОРА ЗВʼЯЗОК ПРАЦЮЄ КРАЩЕ ЗА ІНШОГО

У Мінцифри пояснюють, що для цього теж можуть бути дві причини.

ПЕРША – один оператор має менше антен, ніж інший. Менше антен споживають менше енергії, отже його акумулятори розряжатимуться довше, ніж в іншого оператора.

ДРУГА – скільки років акумуляторам. Що новіша батарея, то довше вона працюватиме.

ЩО РОБЛЯТЬ ОПЕРАТОРИ ДЛЯ РОБОТИ ПІД ЧАС МОЖЛИВОГО БЛЕКАУТУ

Для того, щоб продовжувати надавати послуги звʼязку та інтернету під час блекауту, мобільні оператори мають встановити на базових станціях генератори та акумулятори.

Загалом в Україні 32 тисячі базових станцій. З них акумулятори є на 93% станцій, генератори – на 7%.

За словами Мацика, оператори кажуть, що уклали контракти на постачання генераторів.

«Але постачальники їм декларують, що поставка необхідної кількості можлива аж у березні-квітні. Заводи стільки не виробляють, як нам треба», – зазначив він.

Водночас пального в Україні має вистачити на два місяці. 

У Міницифри кажуть, що інтернет у разі блекауту має працювати протягом 72 годин. Але лише «на тих ділянках, де оператори підготувалися до такої ситуації».

newday.org.ua