“Бовсунівські бабусі” з Житомирщини отримали Гран-прі Міжнародного фестивалю в Греції

03.11.2020

Народний аматорський фольклорний колектив “Бовсунівські бабусі” з Житомирщини отримав Гран-прі IV Міжнародного фестивалю-конкурсу “COSSACK ART АФІНИ” (Греція). Фестиваль організований Українською громадою в Греції і присвячений святу Покрови, Дню Українського козацтва та Дню захисника України. Цього року фестиваль проходив онлайн.

Про участь та перемогу у фестивалі розповіла художня керівниця народного колективу “Бовсунівські бабусі” Марія Карповець. За її словами, учасники цьогорічного фестивалю представляли такі країни як Австралія, Великобританія, Греція, Колумбія, Італія, Грузія, Канада, США. Багато заявок на участь надійшло від жителів України, інформує Суспільне. 

Конкурс проходив серед хореографічних та вокальних колективів, інструментальних ансамблів, фольклорних, театральних колективів, майстрів образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва.

Колектив з села Бовсуни Лугинського району Житомирської області “Бовсунівські бабусі” виступав у номінації “Фольклорне мистецтво”.

“Ми надіслали запис однієї з пісень, які виконують наші бабусі, “Ой заржи, мой конь вороной”. До речі, кліп на цю пісню нам допомогли зняти кілька років тому на нашому ще тоді обласному телебаченні (зараз – Житомирська філія Суспільного – ред.). Ми навіть не сподівалися на перемогу, адже, по-перше, було дуже багато учасників, чому сприяв саме онлайн формат конкурсу, по-друге, ми бачили, який високий рівень колективів і окремих виконавців. До речі, ми були чи не єдиним сільським колективом з України і найстаршим колективом фестивалю! Наш середній вік – 83 роки, наймолодшій учасниці – 80, найстаршій – 90 років!”, – прокоментувала Марія Карповець.

IV Міжнародний фестиваль-конкурс “COSSACK ART АФІНИ” тривав три дні, з 30 жовтня по 1 листопада 2020 року. В заключний день відбувся Гала-концерт, до участі в якому запросили і “Бовсунівських бабусь”.

На фото нижче зліва направо – учасниці колективу: Надія Шваб (90 років), Марія Невмержицька (80 років), Марія Бовсуновська (83 роки), Галина Шуба (81 рік), Марія Карповець – художня керівниця колективу.

Цього року у вересні колектив “Бовсунівські бабусі” був учасником “Свята Достатку” в Коростені. А документальний фільм “Бовсунівські бабусі”, головними героїнями якого є учасниці цього колективу, отримав дві перемоги міжнародного рівня: на Євроазійському фестивалі та на фестивалі “ECG Eurasian Film Festival” у Лондоні.

Читайте також: Фільм «Бовсунівські бабусі» здобув перемогу на кінофестивалі у Лондоні

newday.org.ua